A venit timpul pentru clădiri inteligente

Este timpul pentru clădiri mai inteligente

Viitorul este acum. Cum poate beneficia un manager de facilități de noi tehnologii conectate?

Lumea devine urbană. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, se așteaptă ca numărul persoanelor care locuiesc în orașe să crească de la 3,4 miliarde în 2009 la 6,3 miliarde în 2050. Pe măsură ce populația crește, infrastructura trebuie să satisfacă noile niveluri de flux de oameni, sporind în același timp confortul și siguranța. Planificatorii urbani trebuie să profite de oportunitățile unei infrastructuri mai inteligente pentru a muta un număr mare de cetățeni rapid și în siguranță non-stop. În același timp, consumul de energie și impactul asupra mediului trebuie să fie reduse la minimum. Aceleași nevoi se aplică clădirilor individuale.

Conform revizuirii ONU din 2018 a perspectivelor de urbanizare mondială realizată de Divizia Populației a Departamentului Afacerilor Economice și Sociale al ONU, 55% din populația lumii trăiește în zonele urbane, proporție care se așteaptă să crească la 68% până în 2050. Proiecții arată că urbanizarea, schimbarea treptată a reședinței populației umane din zonele rurale în cele urbane, combinată cu creșterea generală a populației lumii, ar putea adăuga încă 2,5 miliarde de oameni în zonele urbane până în 2050, cu aproape 90% din această creștere luând loc în Asia și Africa. Cele mai urbanizate regiuni includ America de Nord (cu 82% din populația sa care trăiește în zonele urbane în 2018), America Latină și Caraibe (81%), Europa (74%) și Oceania (68%). Nivelul de urbanizare din Asia este acum de aproximativ 50%. În schimb, Africa rămâne în mare parte rurală, 43% din populația sa trăind în zone urbane.

Într-o lume din ce în ce mai urbanizată, noile tehnologii și noile afaceri schimbă așteptările. Există o oportunitate extraordinară de a servi clienții în moduri noi și de a satisface cerințele mediilor urbane. Tehnologiile digitale și conectivitatea permit accesul la noi tipuri de servicii și utilități care sunt mai ieftine, mai eficiente din punct de vedere energetic și mai ușor de utilizat decât oricând. Noile tehnologii care odinioară erau disponibile doar pentru câțiva sunt pe scară largă pe tot globul.